Пацієнти, які звертаються до офтальмолога зі скаргами на біль в очах, є поширеними випадками. Водночас вони є одними з найскладніших у плані виявлення причини.

Не дивно, що першим спеціалістом, який зустрічається з такими хворими, зазвичай є офтальмолог. Та чи завжди проблема пов’язана саме з очними захворюваннями? Отже, роль окуліста тут є вирішальною: правильно і вчасно скерувати людину на відповідну діагностику та консультацію до інших вузьких спеціалістів (якщо потрібно).

Поговорімо ж сьогодні про такі, часто не прості, випадки, які «маскуються» очними проявами.

Для початку, варто назвати власне очні патології, які супроводжуються очним болем, а таких чимало. До них належать:

1) Запальні захворювання (кератит, передній увеїт, епісклерит та склерит, неврит зорового нерва);

2) Травми очей (контузії, проникаючі і непроникаючі поранення, опіки);

3) Гострий напад глаукоми.

Важливе доповнення: всі вищезгадані стани будуть обов’язково супроводжуватися іншою симптоматикою з боку органу зору, і при ретельному опитуванні та огляді офтальмологом можливо поставити попередній діагноз. Якщо ж перераховані захворювання виключено, лікар-офтальмолог ретельно опитує щодо наявності скарг і проявів з боку інших органів. Бувають ситуації, коли одного огляду не вистачає для встановлення причини очного болю, тому допомагає інструментальна та лабораторна діагностика. І, звичайно, думка інших суміжних спеціалістів.

Особливо увагу слід приділяти пацієнтам, які відчувають періодичний біль навколо очей. Якщо при огляді патологію очей не було виявлено, ми можемо  мати справу з різними видами головного болю, який вражає очі. До таких станів відносять щонайменше чотири причини:

  1. Мігрень. При ній виникають однобічні напади інтенсивного головного болю ниючого або пульсуючого характеру в лобно-орбітально-скроневій ділянці. Інші можливі симптоми: світлобоязнь, сльозотеча, почервоніння очей на стороні болю, нудота та/або блювота, сонливість. Передвісниками болю при мігрені є т. зв. Аура – сяючі зигзаги, крапки, кола, вогняні фігури, блискавки перед очима. Страждають на мігрень більше жінки, ніж чоловіки.
  2. Кластерний головний біль. Характеризуються нападоподібними болями в орбіті (кістковій ямці, де міститься очне яблуко) тривалістю від 15 хвилин до двох годин; часто виникають вночі і в один і той самий час. Біль може поширюватися в тім’яну частину голови, щелепу, ніс, підборіддя або зуби. Також бувають присутні почервоніння очей та обличчя, сльозотеча, виділення з носа на стороні болю. Кластерні головні болі найчастіше зустрічаються у молодих чоловіків 20-30 років.
  3. Невралгія верхньої гілки трійчастого нерва. Є, мабуть, одним з найважчих хронічних головних болей. Проявляється нападами сильного («екстремального») болю в зоні очного яблука, надбрів’ї і на відповідній половині голови (наприклад, болить праве око і права частина голови). Це може виникати щодня протягом декількох хвилин на день або  10 разів на день. Біль може тривати багато днів і навіть місяців. Передвісниками болю є свербіж, незвичні відчуття у оці («повзання мурашок»). Також визначається болючість у точці виходу верхньої гілки трійчастого нерва.
  4. Гемікранія. Головні болі при гемікранії можуть бути як епізодичними, так і постійними. Загальні прояви патології включають біль, що виникає в одній половині голови з поширенням на першу гілку трійчастого нерва (тому його часто плутають з невралгією трійчастого нерва). Важливим діагностичним критерієм є хороша реакція на індометацин: цей лікарський засіб, який належить до групи нестероїдних протизапальних засобів, завжди знімає гемікраніальний біль.

Також при встановленні причини очного болю варто звертати увагу на вік пацієнта. Наприклад, якщо хворому більше 65 років, існує велика вірогідність розвитку гігантоклітинного артериїту, захворювань сонної артерії та атеросклерозу, - все це відноситься до очного ішемічного синдрому (ОІС). У переважній більшості випадків процес є одностороннім та супроводжується раптовою втратою зору (частковою або повною; короткочасною або стійкою). При цьому можуть бути зміни з боку переднього відрізку очей та очного дна. Вкрай важливо визначити причину розвитку ОІС, адже лікування при гігантоклітинному артериїті (патології скроневої артерії запального генезу) та оклюзії сонної артерії при судинних захворюваннях (таких як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, атеросклероз) буде зовсім різне.

ОЛЕНА КАЛЬЧУК, лікар-офтальмолог

Стаття підготовлена на основі матеріалу з сайту Американської академії

офтальмології (American academy of ophthalmology).

https://www.aao.org/eyenet/article/pain-in-eye