Погіршення зору – це дуже поширена проблема. Зір може знижуватися дуже різко, а може навпаки поступово. Якщо зір знижується поступово на одному оці, то часто людина не помічає цього, виявляє проблему випадково. Причин, які впливають на погіршення зору є дуже багато. Основними причинами є розвиток захворювань очей або їх травмування. Проте, спричиняти порушення зору можуть і загальні захворювання організму.

Загальні захворювання організму, які впливають на зір.

Усі ми знаємо, що у організмі людини усі органи пов’язані між собою. Загальні захворювання організму дуже часто погіршують зір, саме тому вузькоспеціалізовані лікарі направляють до лікаря-офтальмолога перевіряти зір. Серед таких захворювань виділяють:

  1. 1. Цукровий діабет. При цьому захворюванні знижується еластичність стінок судин, тому крововилив може статися в будь-якому органі. Судина може розірватися і у сітківці, такі крововиливи значно погіршують якість зору. Цукровий діабет може знижувати зір поступово. Зір знижується через дистрофічні зміни до яких призводить порушене живлення очних тканин. Порушене живлення тканин викликане порушеннями вуглеводного обміну внаслідок діабету. Найнебезпечнішим при цукровому діабеті є розвиток захворювання зору під назвою діабетична ретинопатія. Саме тому при діабеті потрібно відвідувати лікаря-офтальмолога не менше ніж два рази на рік. Так можна виявити зміни ще на початку і вчасно їх усунути.
  2. 2. Інфекційні захворювання. До таких захворювань належить вітрянка, герпес, стафілокок, туберкульоз, сифіліс, ГРВІ, а також грип. Усі ці захворювання часто викликають порушення зорової функції. При вітрянці висипи, які з’являються на усьому тілі, можуть бути і на кон’юнктиві ока, а потім запалення поширюється на інші частини органу зору та погіршується зір. Герпес, який вражає очі, дуже часто призводить до кератиту та кон’юнктивіту. При розвитку інфекції герпесу може бути уражений зоровий м’яз та сітківка ока, тому і зір буде не чітким. При потраплянні палички Коха в органи зору виникає запалення сітчастої та судинної оболонки ока. Потім склоподібне тіло втрачає свою прозорість, а гострота зору погіршується. При застудних захворюваннях вірус може проникнути в очі через сльози та викликати запальні процеси. Грип охоплює весь організм, а прогресуючи охоплює і органи зору.
  3. 3. Порушення роботи ендокринної системи. Порушення роботи щитоподібної залози викликає гормональний збій та зміни у роботі всього організму. Органи зору не виключення, при порушеннях ендокринної системи дуже часто погіршується зір. Причиною цього є ураження судинної оболонки, сітківки та очних м’язів.
  4. 4. Автоімунні патології. До них, в першу чергу, належать артрити. Найчастіше при таких захворюваннях розвивається запалення райдужної оболонки ока – увеїт. При цьому виникають больові відчуття в органах зору та світлобоязнь, а зір втрачає чіткість.
  5. 5. Неврологічні захворювання. Сітківка ока та зоровий нерв дуже близькі з тканинами мозку. Тому інсульти та інші патології часто пошкоджують органи зору. Захворювання зору, яке виникає в результаті, залежить від того, яка частина мозку була уражена. При інсульті виникає втрата зору, двоїння в очах чи косоокість. Також пухлини в головному мозку провокують підвищення очного тиску.

Отже, дуже багато загальних захворювань організму людини здатні погіршити наш зір, саме тому ендокринологи, неврологи та інші вузькоспеціалізовані фахівці направляють свої пацієнтів на огляд до лікаря-офтальмолога. Також, з метою профілактики, проходити діагностику в офтальмолога варто регулярно самостійно. Пройти якісну діагностику зору Ви можете в Центрі зору AstraVisus, адже у нас працюють лише найкращі фахівці. Регулярний огляд дає можливість вчасно виявити та усунути наявні порушення, а також зберегти Ваш зір!