Астигматизм - це дефект зору, який викликаний неправильною формою рогівки ока, рідше – викривленою формою кришталика чи очного яблука. Через їхню неправильну овальну, а не круглу форму картинка спотворюється – промені світла не сходяться у фокус на сітківці, тому на ній може з'являтися зображення розмитої точки замість чіткої. Також вертикальні лінії можуть здаватися розмитими, а якісь випадають із фокусу.

Як правило, це вроджений спадковий стан, часто він прогресує на тлі короткозорості чи далекозорості. Придбаний варіант може виникати через травми і перенесені операції, що сформували рубці на рогівці.

Симптоми астигматизму виражаються в нечіткому зображенні та роздвоєнні предметів, до того ж очі швидко втомлюються, у них може з'являтися різь і виникають головні болі. Якщо не коригувати захворювання, воно може призводити до значного погіршення зору, косоокості та «ледачого» ока, відбиватися на зовнішньому вигляді.

Що таке торичні контактні лінзи?

Це особливі лінзи, які застосовують для корекції астигматизму, тому також називають астигматичні. Астигматизм може супроводжувати інші дефекти зору, наприклад, поєднуватися з короткозорістю або далекозорістю. І тут носіння звичайних сферичних лінз не вирішує проблему остаточно. Захворювання залишається не скоригованим, зображення все ще бачиться нечітким, неприємні супутні симптоми продовжують турбувати, а зір може погіршуватися.

Часто при складній та запущеній формі окуляри не підходять, оскільки вони викликають біль в очах та запаморочення.

Торичні контактні лінзи – це сучасніший і практичніший спосіб корекції. Підбираються вони індивідуально. Причому можна підібрати варіант, що коригує відразу два захворювання: астигматизм і короткозорість або далекозорість. Також існує можливість виправляти астигматизм за допомогою лазерної операції за призначенням лікаря.

Яку форму мають торичні лінзи?

На відміну від звичайних сферичних, астигматичні лінзи мають іншу форму – сфероциліндричну, а також опуклості на поверхні, різна оптична сила по вертикалі та горизонталі коригують фокус спрямованості променів світла на сітківку і роблять зображення чітким і різким.

Через ці особливості важливі додаткові параметри лінзи: вісь та циліндр. Вони мають бути зазначені у медичному рецепті. Краще, щоб огляд проводив досвідчений лікар-офтальмолог, оскільки підбір засобів корекції складніший, ніж зазвичай.

Для того щоб астигматична лінза забезпечувала чіткість зору в різних умовах, при русі ока, повороті голови, рухової активності, її положення має стабілізуватися на оці, тобто вона повинна постійно зберігати правильну орієнтацію. Звичайна медична лінза може триматися плавно і вільно рухатися, оскільки вона оптично симетрична. Торична оптично несиметрична, маючи різну оптичну силу по вертикалі та горизонталі.

Самостійно підбирати такий засіб корекції зору в жодному випадку не можна, адже так можливе спричинення різкого прогресування наявної патології. Тому для успішної корекції звертайтеся за допомогою до кваліфікованих лікарів-офтальмологів.