Лінзи дають можливість по-новому бачити. Завдяки такій корекції зору людина сприймає світ яскравіше та чіткіше. Та які ж лінзи найкращі та найкомфортніші?

Для кожної цілі існують різні види контактних лінз. Так, для людей, котрі досить багато часу проводять за монітором комп’ютера та не мають проблем із зором, існують афокальні лінзи. Афокальні лінзи не мають оптичної сили, тобто не призначені для корекції зору. Їх також називають лінзами з нульовими діоптріями. Також їх застосовують у сонцезахисних окулярах.

Види лінз для покращення зору

Однофокальні лінзи мають одну зону оптичнї дії, тобто одну діоптрійну силу по всій поверхні.

Багатофокальні лінзи мають дві і більше зон оптичної дії. Вони незамінні в тих випадках, коли необхідно чітко бачити предмети і об’єкти, що знаходяться на різних відстанях. У свою чергу, багатофокальні лінзи поділяються на прогресивні, тобто мають плавний перехід між оптичними зонами, і біфокальні – лінзи зі ступінчастим переходом.

В залежності від форми заломлюючої поверхні, лінзи бувають сферичними і  асферичними. Сферичними вважаються ті лінзи, які мають дві сферичні поверхні. У асферичних базова поверхня відхиляється від сферичної форми, асферичні лінзи  більш тонші і плоскіші, гарніше і естетичніше виглядають в оправі.

Для того, щоб кожен, хто бажає придбати та використовувати лінзи, необхідно знати їх основні параметри, а саме матеріал, індекс заломлення та властивості покриття.

Які лінзи вибрати із скла чи пластика

Отож, скло чи пластик? Звісно, кожен матеріал має свої переваги та недоліки, і вибір повинен залежати від мети використання. Скляні лінзи міцніші, більш стійкі до подряпин, на противагу пластик  легкий і  безпечний, тому можна рекомендувати дітям і спортсменам. Надміцні лінзи, які сьогодні користуються великою популярністю – полікарбонатні і Трайвекс (Trivex).

Коефіцієнт заломлення (індекс лінзи) показує товщину лінзи. І чим вищий даний показник, тим лінза тонша і легша. Для лінз з невеликими діоптріями цей індекс не так важливий, як для більш сильних, адже чим більше діоптрій, тим товща буде лінза, а це робить її дуже помітною в оправі. За рахунок високого коефіцієнта заломлення лінзи стають тоншими, що робить їх більш легкими.

Різномантіні покриття для покращення характеристики зору

Також на лінзи наносять спеціальні покриття, які дозволяють істотно покращити характеристики лінз. Отож, які існують покриття та які їх особливості?

Поляризаційне покриття – усуває світлові відблиски від води, дорожнього покриття, снігу і т.д., підвищуючи тим самим зоровий комфорт.

Антистатичне покриття – перешкоджає скупченню ворсинок, пилу на лінзах. Лінза менше забруднюється і легко очищається.

Зміцнююче покриття – на сьогоднішній день, завдяки цьому покриттю, практично кожна лінза для окулярів володіє підвищеною міцністю. Наноситься це покриття з двох сторін лінзи, перешкоджає утворенню тріщин і подряпин.

Гідрофобне або водовідштовхуюче покриття – такі лінзи мають велику перевагу – на ній майже не затримується волога. А тому лінзу легко очистити від крапель дощу, входячи в приміщення, достатньо всього лиш струсити краплі з окулярів.

Олеофобне або жировідштовхуюче - на лінзі не затримується жир, тобто на ній залишається набагато менше відбитків пальців.

Просвітлююче, антирефлексне, антиблікове покриття - блокує небажані явища відбиття світла. У зв’язку з чим до ока доходить приблизно 100% світла. Захищає від світлових відблисків, які обмежують прозорість лінз і подразнюють зір.

УФ-блокуюче покриття – так як інтенсивне ультрафіолетове випромінювання сприяє розвитку катаракти і викликає пошкодження сітківки, окуляри з даними покриттям особливо актуальні для тих людей, хто багато часу проводить на сонці.

Дзеркальне покриття - зазвичай його застосовують у сонцезахисних окулярах. Також необхідно враховувати, що в темних приміщеннях і вночі крізь такі лінзи практично нічого не видно.

Також існує покриття Blue Bloker(водійські окуляри), яке полягає у збільшенні контрасту, роз’ясненні образу, що покращує оцінку відстаней. Покращує видимість у складних атмосферних умовах (під час туману, дощу).

Які ж лінзи тоді найкращі? Які обрати? Звісно, щоб зробити правильний вибір, варто пройти діагностику зору в центрі зору та в салоні оптики «AstraVisus». Після цього, лікар випише рецепт, згідно якого наші менеджери підберуть Вам потрібні лінзи. Одних єдиних лінз, які є панацеєю від усіх зорових проблем не існує, тому варто обирати ті, які відповідають Вашим потребам.


Наші адреси:

Центр зору: м.Рівне, вул. Гагаріна, 67 | +380676729944

Салон оптики: м.Рівне, вул. Соборна 112 | +380671729944

Центр зору та салон оптики: м.Тернопіль, бул. Тараса Шевченка, 14/7 | +38098 67 299 44