Серед пацієнтів, змушених звернутися до офтальмолога, більша частина страждає на цукровий  діабет. Поступово надто високий рівень глюкози в крові та підвищений артеріальний тиск руйнують судини сітківки, провокуючи розвиток діабетичної ретинопатії, глаукоми та катаракти.

Залишені без лікування усі ці захворювання ведуть до повної втрати зору. Звичайно, сучасна офтальмологія пропонує ефективні способи боротьби з цими захворюваннями, але жоден із них не поверне втраченого зору. Медикаменти, лазерне лікування та інші методи тільки усувають саме захворювання. Але головний спосіб зберегти зір при діабеті - самостійно подбати про свої очі.

Основні поради для збереження зору при діабеті.

Звісно ж немає жодного методу профілактики, який на 100% захистить зір від розвитку порушень. Однак, дотримуючись певних правил, можна знизити ризик розвитку захворювань зорової системи при цукровому діабеті:

  1. 1. Контролюйте рівень цукру в крові, не допускайте його різких стрибків.
  2. 2. Не ігноруйте рекомендації лікаря при підвищеному артеріальному тиску і приймайте гіпотензивні препарати постійно, навіть якщо вам здається, що тиск нормалізувався.
  3. 3. Контролюйте рівень холестерину. Мова про погані ліпопротеїни низької щільності, які руйнують стінки судин.
  4. 4. Відмовтеся від куріння та вживання алкоголю, що також має негативний вплив на кровоносні судини.
  5. 5. Дотримуйтесь збалансованого харчування, в якому переважають фрукти, овочі, цілісні злаки, продукти, багаті на поліненасичені жирні кислоти.
  6. 6. Уникайте серйозних фізичних навантажень. Підйом великої ваги, контактні види спорту можуть спровокувати мікро кровотечу, яка небезпечна для сітківки ока.
  7. 7. Один-два рази на рік проходьте комплексну діагностику зору при цукровому діабеті. Вона допоможе виявити будь-які порушення на ранній стадії, коли ще немає жодних характерних симптомів. Спочатку діабетична ретинопатія не має жодних проявів, помітити зміни може лише лікар під час огляду.

Коли слід одразу звернутися до офтальмолога при діабеті?

Якщо Ви нехтуєте профілактичними оглядами в лікаря-офтальмолога, тоді слід бути дуже уважним до своєї зорової системи. І при появі будь-якого дискомфорту одразу звертатися до лікаря. Серед таких дискомфортних відчуттів слід відзначити болючість та пульсацію в очах, розмите зображення, плями чи плаваючі об'єкти перед очима, двоїння в очах, а також погіршення зору. Ці симптоми свідчать про процес руйнування сітківки, що далеко зайшов.

Отже, цукровий діабет є досить небезпечним та може викликати захворювання зорової системи. При зволіканні з відвідування лікаря-офтальмолога може виникнути сильне погіршення зору або ж узагалі його повна втрата. Звертайтеся на огляд до лікарів-офтальмологів Центру зору AstraVisus. Наші лікарі вислухають усі Ваші скарги та проведуть необхідну діагностику зорової системи. А за результатами діагностики буде підібране найбільш ефективне лікування. Пам’ятайте, чим раніше ви почнете піклуватися про свої очі, тим більше шансів зберегти хороший зір навіть при цукровому діабеті.