Щоб очі якомога менше втомлювалися і страждали від негативних наслідків сидіння за комп'ютером, перш за все, необхідно правильно організувати робоче місце. Стілець повинен бути обертається і з регулюванням висоти, його спинка повинна бути м'якою, з підтримкою нижньої частини спини. Край сидіння стільця не повинен тиснути на задню частину колін. Верх монітора повинен розташовуватися на висоті очей, а відстань від очей до екрана має бути не менше 50 см, краще 60 - 75 см. При цьому монітор комп'ютера повинен бути розташований таким чином, щоб в екрані не відбивався світло з вікна або світло від стельових світильників . Краще, щоб світло падало на робочий стіл і комп'ютер збоку, бажано зліва.


Постарайтеся частіше моргати і відводити очі від екрану комп'ютера. Періодично вставайте і прогулюйтеся по офісу, переводите погляд у вікно на вилучені предмети. Існує правило, згідно з яким, необхідно кожні 20 хвилин відривати очі від комп'ютера і дивитися на об'єкти, розташовані на відстані не менше 20 футів (тобто 6 метрів), протягом 20 секунд. Такий прийом дозволить розвантажити очні м'язи і зняти втому очей.


Налаштуйте яскравість монітора відповідно до освітленням в приміщенні, екран не повинен бути надто яскравим, щоб не дратувати очі прямим джерел яскравого світла, або занадто тьмяним, щоб ви могли чітко бачити зображення на екрані і не перенапружували очі.


Постарайтеся якомога менше часу проводити за комп'ютером, робіть перерву кожні 30 хвилин, прогулюйтеся або відволікайтеся на інші справи, наприклад, сходіть до принтера або випийте чашку чаю або кави. Під час обіду виходите на вулицю, а не залишайтеся сидіти за комп'ютером. Не проводьте час дозвілля перед домашнім комп'ютером, смартфоном, планшетом або телевізором.


Регулярно робіть гімнастику для очей, яка дозволить тримати очні м'язи в тонусі і одночасно розвантажувати їх. Рухайте очима вгору-вниз, вліво-вправо, по діагоналі, по колу, потім закрийте очі і відкиньтеся на спинку стільця, помасажуйте круговими рухами перенісся, нижні частини очниць, зовнішні куточки очей і надбрівні дуги. Ці нескладні вправи для очей допоможуть зняти втому і зберегти зір.


Якщо ви проводите за комп'ютером більше 7 годин на день, і якщо ви спостерігаєте у себе неприємні симптоми (сльозоточивість очей, почервоніння, сухість, свербіж, підвищена стомлюваність очей, головні болі), зверніться до офтальмолога, можливо, він порекомендує вам спеціальні комп'ютерні