Завдяки кольоровим контактним лінзам, кожен може будь-якої миті змінити колір своїх очей, зробивши їх блакитними, зеленими, коричневими або будь-якими іншими. Але при цьому чимало тих, хто користується таким естетичним приладдям, задаються питанням про їхню безпеку для здоров'я очей.

Чи шкідливі для зору кольорові контактні лінзи?
Самі по собі кольорові лінзи не несуть ніякої шкоди для органів зору. Вони можуть бути небезпечними тільки в разі застосування неякісних матеріалів при їх виробництві, виборі поганого магазину для покупки лінзу, при підборі лінз без консультацій лікаря-офтальмолога, а також у разі неналежного використання, неякісного догляду за лінзами та недотримання термінів носіння.

При виготовленні сучасних контактних лінз застосовуються біосумісні матеріали, які забезпечують комфортне носіння лінз при взаємодії з поверхнею очей. У кольорових лінзах барвник знаходиться в середніх частинах лінзи і навіть не контактує з тканинами ока, тому не несе жодної небезпеки.

Також сучасні матеріали, що використовуються для виготовлення лінз, відрізняються високим рівнем пропускання кисню до органів зору. Меншу проникну здатність мають кольорові лінзи, оскільки барвник у таких лінзах є перешкодою для надходження кисню. Внаслідок цієї особливості кольорових лінз, необхідно суворо дотримуватись режиму їх носіння і знімати через 6 - максимум 8 годин використання, а також в жодному разі  не варто лягати в них спати.

Чи можна носити кольорові лінзи без консультації з лікарем?

Дуже часто люди вважають, що кольорові лінзи без діоптрій можна просто придбати та носити коли є бажання, без жодних консультацій з лікарем-офтальмологом. Але слід пам'ятати, що кольорові лінзи, як і звичайні лінзи, вимагають відповідного догляду і перед їх придбанням слід проконсультуватися з лікарем-офтальмологом.

Лише лікар допоможе правильно вибрати лінзи, що підходять саме Вам, виходячи з особливостей Вашого зору та будови очей. Кольорові лінзи рекомендується також купувати за рецептом, виданим офтальмологом, так Ви точно будете впевнені, що не нашкодите зоровій системі.

Як кольорові лінзи впливають на сприйняття кольорів?

При носінні кольорових лінз Ваше сприйняття кольору не змінюється. Виняток становлять тільки відтінкові лінзи, які не можуть мати отвори для зірочки. Внаслідок цього, відтінкові лінзи можуть трохи змінювати сприйняття кольору, але Ви швидко звикнете до цього, оскільки такі зміни сприйняття кольорів вкрай незначно.

Ваше сприйняття кольору в кольорових лінзах може змінитися тільки в одному випадку - в темний час доби або при тьмяному освітленні. У умовах зірочка розширюється і кольорова частина лінзи може бути помітна. Проте, така зміна сприйняття кольору спостерігається дуже рідко і визначається індивідуальними особливостями.

Отже, якщо дотримуватися усіх правил носіння та консультуватися з лікарем-офтальмологом, то кольорові контактні лінзи не матимуть жодного негативного впливу на Вашу зорову систему, а лише дадуть можливість стати яскравішим та втілити свої бажання в реальність.