Цукровий діабет – це найпоширеніше неінфекційне захворювання у світі. Основна причина цього захворювання – недостатнє вироблення в організмі інсуліну – гормону, який підтримує концентрацію глюкози та регулює вуглеводний обмін. Практично у всіх випадках, за відсутності належного лікування, діабет призводить до розвитку тяжких ускладнень зору.

Основні причини зниження зору при цукровому діабеті:

  1. 1. Ураження кришталика ока – при цукровому діабеті дуже часто розвивається помутніння кришталика, тобто катаракта, що блокує світло.
  2. 2. Ураження сітківки ока – діабетична ретинопатія. Дуже часто лікування не може повернути зір, тобто лише зберігає клітини, які ще не відмерли.

Найбільш поширеним та частим захворюванням очей, яке виникає внаслідок цукрового діабету, є діабетична ретинопатія.

Діабетична ретинопатія: симптоми та стадії захворювання.

Діабетична ретинопатія – це судинне захворювання, яке є ускладненням цукрового діабету. Високий рівень тривалої глікемії змінює стінки дрібних кровоносних судин сітківки ока і робить їх більш проникними. З цих початкових осередків може розвиватися ретинопатія різних стадій. На початковому етапі захворювання не викликає змін зору, але в міру прогресування воно може викликати різке погіршення зору і навіть сліпоту.

Основні симптоми діабетичної ретинопатії:

  1. 1. Затуманення зору.
  2. 2. Зниження гостроти зору.
  3. 3. Поява «мушок» перед очима.
  4. 4. Крововиливи у сітківку, виникають внаслідок змін у стінках кровоносних судин.
  5. 5. Спотворене бачення об’єктів.
  6. 6. Погіршення видимості на близькій дистанції.

Існують три стадії діабетичної ретинопатії:

  1. 1. Легка стадія – це початкова форма захворювання. У сітчастій оболонці відбуваються крововиливи та виникають набряки. Небезпека полягає у тому, що на цій стадії зір не погіршується, проте патологічні процеси, які уже розпочалися, можуть бути незворотними.
  2. 2. Середня стадія – відбуваються часті крововиливи у сітківку.
  3. 3. Важка стадія – це патологічне розростання тканин. Зір стрімко починає погіршуватися. Якщо на цій стадії хворобу не зупинити, то людина втратить зір назавжди.

Найбільш поширені ускладнення, які викликає діабетична ретинопатія, - це крововиливи у сітківці, відшарування сітківки та глаукома. Ці ускладнення у більшості випадків потребують хірургічного втручання.

Лікування діабетичної ретинопатії та як часто відвідувати лікаря.

В основі успішного лікування діабетичної ретинопатії лежить якісний контроль глікемії, ліпідів крові та нормалізований артеріальний тиск. Ці чинники сповільнюють розвиток захворювання. Вибір методу лікування залежить від стадії захворювання. У наш час найбільш ефективним та надійним методом лікування діабетичної ретинопатії є лазерна коагуляція сітківки.

Лазерна коагуляція сітківки виконується в режимі одного дня, яка не вимагає від пацієнта перебування на стаціонарному лікуванні. Лазерна коагуляція проводиться під місцевою анестезією та передбачає коагуляцію (припікання) найбільш неспроможних судин сітківки та створення тимчасових шляхів відтоку внутрішньої сітчастої рідини при необхідності.

На початковій стадії розвитку захворювання пацієнту можуть бути призначені ангіопротектори – препарати, що зміцнюють стінки судин сітківки ока. Крім них до терапії входить вживання аскорбінової кислоти та антиоксидантів.

Слід пам’ятати, що на початкових етапах захворювання немає жодних симптом, тому багато людей не знають, що у них розвивається ретинопатія, поки вона не досягне складніших стадій. Саме тому, людям, які хворіють цукровим діабетом, слід регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога.