"Попереджений значить озброєний" - прислів'я, зміст якого полягає в тому, що бувши попередженою про ймовірну небезпеку, людина тепер до неї підготовлена і повинна з нею впоратися.

Хочу розпочати розмову про травми очей, а саме про можливість їх запобігти.

Трохи епідеміології... У світі, за даними Американської асоціації офтальмологів, поширеність травм очей становить приблизно 30 випадків на 100 000 населення (в розвинених країнах цей показник становить 9 на 100 000, а в країнах, що розвиваються 75 на 100 000). Крім того, затамовують подих цифри, які повідомляють про кількість випадків сліпоти внаслідок травм очей - 19 млн.монокулярної сліпоти, а також 23 млн. слабкозорості.

Слід зазначити, що величезна частка травм очей стається в побуті (побутова хімія, кухонні девайси, робота в саду, городі, гаражі), на виробництві (електрозварювання, різьба металу, робота з хімікатами), у спорті (великий теніс, крокет), згадаємо напередодні свят і про контузії ока корком від ігристого вина...75% людей, які отримали травму ока, підтверджують, що були без захисних окулярів на момент травми.

Давайте повторимо кілька важливих правил безпеки:
* не залишайте в доступних для дітей місцях побутову хімію (особливо капсули із пральними засобами, адже вони м'які, кольорові і пахучі, тому дітям дуже цікаво вивчати їх);
* не залишайте без нагляду дітей при роботі з гострими предметами (ножицями, циркулями, голками, ножами);
* при електрозварюванні обов'язково використовувати спеціальний захисний щиток для обличчя, не дивитися без захисту на сонячне затемнення, не світити лазерами в очі, користуватися спеціальними лижними окулярами при підйомі в гори;
* використовувати захисні окуляри, які щільно прилягають до шкіри обличчя, при різьбі металу, дерева, косінні трави та інших видах діяльності, де є можливість потрапляння часточок сторонніх тіл в очі;
* використовувати захисні шоломи, маски чи окуляри при занятті певними видами спорту, їзді на мотоциклі.

Хочу наголосити на важливості просвітницької роботи щодо правил техніки безпеки на виробництві, навчальних закладах, виробити звичку читати етикетки перед використанням хімічних речовин, не змішувати речовини, якщо це не передбачено інструкцією по експлуатації.
Нагадаю також, що при потраплянні будь-якого хімічного агента в очі, необхідно промити їх великою кількістю води, і якнайшвидше звернутися до лікаря.


Якщо в око потрапило стороннє тіло, був удар в око чи Ви отримали подряпину негайно до лікаря, тому що незначне на перший погляд пошкодження може викликати надзвичайно неприємні наслідки.


Не займайтесь самолікуванням, бережіть себе та своїх рідних!

Дитячий офтальмолог Михалкова Ольга Валеріївна