Можливо, Ви чули про таке неприємне захворювання, як світлобоязнь очей? У цій статті ми з’ясуємо, що це таке, які симптоми та причини та лікування.

Світлобоязнь (фотофобія) - хвороблива чутливість ока до світла.  Потрапляння світлових променів в око викликає ріжучі і досить неприємні відчуття у людей, які страждають цією недугою. Для людини існує певний рівень яскравості світла, який необхідний для нормального зорового сприйняття. В тому разі, якщо яскравість світла перевищує цей рівень, то зір погіршується і виникає неприємне відчуття засліплення. Проте така реакціє для очей є цілком нормальною. Але коли при звичайній яскравості світла людина відчуває дискомфорт та хворобливі відчуття, тоді це світлобоязнь. Які ж симптоми світлобоязні?

Симптомами світлобоязні є:

- спазми повік;

- біль в очах;

- сльозоточивість;

- головна біль.

Світлобоязнь може розвиватися на тлі інших захворювань. Що це означає? Іншими словами, щоб усунути світлобоязнь, необхідно з’ясувати чим це зумовлено, можливо якесь інше захворювання дало поштовх до розвитку фотофобії. Так, причинами розвитку світлобоязні можуть бути кератит або кон’юнктивіт. Також захворювання може бути обумовлене вродженою особливістю будови ока, коли відсутній пігмент меланін, що відповідає за забарвлення оболонки ока. Перенесені простудні захворювання або несприятливі умови навколишнього середовища також можуть спровокувати розвиток цієї недуги. Світлобоязнь може виникнути при потраплянні чужорідних тіл на рогівку ока, при цьому в майбутньому може утворитися навіть ерозія рогівки. Кір, ботулізм, отруєння ртуттю, сказ також  часто супроводжується світлобоязню. В цьому випадку світлобоязнь є однією з ознак ураження головного мозку. Також світлобоязнь може виникати як побічна дія при прийомі деяких лікарських препаратів. Крім того, останнім часом почастішали випадки розвитку світлобоязні з-за тривалої роботи за комп'ютером. Це негативно позначається на стан очей, супроводжується зоровими навантаженнями та пересиханням слизової оболонки. В особливо рідкісних випадках можна зіткнутися з розвитком світлобоязні унаслідок депресії, втоми або неврологічних захворювань, таких як мігрень.

Як бачите, факторів, що викликають світлобоязнь, насправді досить багатою. Та ще варто розвіяти деякі міфи, які стосуються фотофобії. Чомусь багато хто вважає, що світлобоязнь призводить до сліпоти. Насправді, це не так, світлобоязнь може вплинути на гостроту зору і погіршити його, проте до повної сліпоти призводять зовсім інші захворювання. Також вважається, що при альбінізмі не обов'язково розвивається світлобоязнь. Та насправді все-таки в таких людей в основному страждають очі, і розвиток фотофобії неминучий. Але на допомогу приходять сонцезахисні окуляри, які полегшать реакцію на світло, та які можна придбати в центрі зору та в салоні оптики «AstraVisus».

Щоб вилікувати світлобоязнь, необхідно в першу чергу усунути те захворювання, яке і вплинуло на розвиток фотофобії.  В тому разі, якщо усунути фактор, який призвів до світлобоязні, то цей симптом пройде самостійно. А також необхідно проконсультуватися в лікаря-офтальмолога, чи світлобоязнь є не вродженим відхиленням. Якісну діагностику зору Ви можете отримати в центрі зору «AstraVisus». Якщо світлобоязнь все ж таки є вродженою і пов’язана з природними факторами, то одним з дієвих варіантів вирішення цієї проблеми є носіння спеціальних контактних лінз, які пропускатимуть менше світла та зроблять Ваш зір більш комфортним.

Збережіть свій зір разом з «AstraVisus»!

 

Наші адреси:

Центр зору: м.Рівне, вул. Гагаріна, 67 | +380676729944

Салон оптики: м.Рівне, вул. Соборна 112 | +380671729944

Центр зору та салон оптики: м.Тернопіль, бул. Тараса Шевченка, 14/7 | +38098 67 299 44