Почервоніння очей не є специфічним симптомом, тому часто люди взагалі не пов'язують з ним розвиток певного захворювання. Чи потрібно серйозно ставитися до такого сигналу, чи почервоніння – це короткочасна реакція організму, яка не потребує лікування?

Очне яблуко покриває щільна сітка судин та капілярів. У разі збільшення кровотоку вони розширюються. Почервоніння може охопити всю склеру або тільки її ділянки, іноді переходить на повіку.

Симптом говорить про збільшення інтенсивності кровотоку, але, наскільки серйозна проблема, можна говорити тільки після діагностики. Якщо ви кілька днів поспіль не досипали, багато працювали за комп'ютером ночами, нормалізуйте ритм життя та оцініть свій стан. У багатьох людей ефект червоних очей виникає на тлі ненормованого робочого дня. Якщо симптоми залишилися, необхідна консультація офтальмолога та терапевта.

Почервоніння рогівки ока – привід для звернення до лікаря-офтальмолога, оскільки подібний симптом може говорити про запалення чи травму рогівки.

При яких захворюваннях виникає почервоніння очей?

Викликати різке почервоніння очного яблука можуть різні чинники: від перевтоми і перегріву до захворювань внутрішніх органів. Поряд із фізіологічними причинами почервоніння очей лікар обов'язково пов’язує з проблемами по лінії органів зору.

Існує безліч офтальмологічних захворювань, одним із симптомів яких є свербіж та почервоніння очей:

  1. 1. Кон'юнктивіт. Інфекційне або алергійне запалення, яке супроводжується почервонінням та набряком очей.
  2. 2. Захворювання сухого ока. При зміні складу та продукції сльозової рідини слізна плівка швидко висихає та оголює рогівку. Очі «відповідають» почервонінням, болем та печінням.
  3. 3. Травма ока. Травмування очей може виникнути як від проникаючого поранення, а й від різкого удару. І в тому, і в іншому випадку спочатку з'являється почервоніння склер або рогівки, а потім, якщо серйозна травма, можливий крововилив.
  4. 4. Виразка рогівки. При виразковому кератиті на тлі інфекційного запалення помітно не тільки місцеве почервоніння рогівки ока, але й інші симптоми: світлобоязнь, сльозотеча.
  5. 5. Герпес. Якщо вірус вразив слизові оболонки очей, то окрім почервоніння з'являється припухлість, слизова оболонка, сухість.

Величезний вплив на здоров'я очей мають зовнішні чинники, які пов'язані зовсім не з захворюваннями очей чи інших органів людського організму.

Серед таких причин можна виділити носіння контактних лінз. Порушення режиму носіння, недотримання гігієни та правил догляду за контактними лінзами призводить до розвитку запального процесу, перша ознака якого – почервоніння склер очей, припухлість повік.

Також почервоніння виникає при алергії. Алергічна реакція може проявлятися по-різному: висипом на шкірі, чханням, припухлістю повік. Загальним симптомом будь-яких видів алергії є почервоніння очей.

Щоб не посилити стан, не можна торкатися очей руками, як би цього не хотілося, пити протиалергічні та протизапальні препарати без призначення лікаря. Тому при тривалому почервонінні очей звертайтеся в Центр зору AstraVisus. Наші лікарі допоможуть визначити причину почервоніння та підібрати ефективне лікування.