Відразу відмітимо, що ті, хто раніше ходив в окулярах, і зараз бажає носити контактні лінзи, обов’язково має пройти спочатку діагностику зору в офтальмолога. Справа в тім, що багато хто думає, що рецепт на окуляри і на контактні лінзи однакові. І самостійно підбирає діоптрії на контактні лінзи. Та такий підхід неправильний і дуже небезпечний.

Підбір контактних лінз - це окремий огляд, при якому визначається різна ступінь короткозорості, далекозорості, астигматизму та інших порушень. Далі уточнюють фізичні характеристики кожного очного яблука.

Як відомо, правильна посадка лінзи на око можлива при максимальному збігу кривизни рогівки і кривизни лінзи. Процедура діагностики називається авторефрактометрія, яка визначає такі параметри кожного ока, як:оптична сила;кривизна рогівки;діаметр рогівки;внутрішньоочний тиск.Діагностика зору дозволяє перевірити органи зору на наявність патологій при яких носіння контактних лінз є неможливим (глаукома, амбліопія, захворювання слізного апарата, наявність запальних процесів).

Якщо все гаразд, і пацієнт може носити контактні лінзи, лікар виписує рецепт на контактні лінзи, в якому параметри означають:OD - праве око;OS - ліве око;CYL - це сила циліндра, яка вимірює астигматизм в діоптріях.AXIS - це вісь заломлення променя світла, необхідна для виправлення астигматизму.Отже, перш як носити контактні лінзи, пройдіть діагностику зору, під час якої офтальмолог Вас ретельно обстежить, випише рецепт та навчить знімати та одягати лінзи.