Очищення та дезінфекція контактних лінз – це одна з найважливіших операцій. Неправильне поводження з лінзами та помилки при їх очищенні – це головне джерело інфекційних захворювань очей та інших проблем, тому очищення та дезінфекція мають стати частиною щоденної процедури зняття лінз.

Як доглядати за своїми лінзами?

Догляд за контактними лінзами – це безпека Ваших очей. Звичайно, якщо ви вибрали одноразові лінзи, можна пропустити все це! В іншому випадку, слід обов’язково дотримуватися такого догляду:

  1. 1. Після того, як ви зняли лінзу і поклали її на долоню, злегка складіть руку «човником» і видавіть свіжий універсальний розчин на поверхню лінзи. Дотримуйтесь інструкцій щодо використання універсального розчину щодо необхідної кількості крапель.
  2. 2. Протріть лінзи у цій невеликій кількості розчину. Дотримуйтесь інструкцій з використання універсального розчину щодо необхідної тривалості протирання та ополіскування. Обов'язково очистіть обидві сторони лінзи.
  3. 3. Помістіть лінзи у контейнер, залийте свіжим розчином для лінз та закрийте контейнер. Дотримуйтесь інструкцій щодо використання універсального розчину щодо необхідної тривалості замочування.

Готово! Коли ви не користуєтеся лінзами, завжди зберігайте їх у контейнері, покривши розчином для лінз.

Як правильно поводитися з лінзами?

Контактні лінзи крихкі. Крім того, вони є високоточними медичними виробами та потребують обережного поводження:

  1. 1. Завжди дотримуйтесь режиму носіння лінз, який рекомендував лікар. Збільшення періодів носіння призведе до пошкодження лінз та завдасть шкоди очам.
  2. 2. Будьте обережні! Сучасні м'які контактні лінзи можуть розірватись. Якщо лінза порвалася, викиньте її. При поводженні з лінзами не здавлюйте їх та стежте за тим, щоб не пошкодити (наприклад, нігтем або прикрасами).
  3. 3. Щоразу використовуйте свіжий розчин для лінз. В жодному разі не використовуйте воду та поганий розчин. Використання свіжого розчину мінімізує ризик потрапляння мікробів та забруднень на лінзи.
  4. 4. Правильно очищайте свої лінзи. Дотримуючись рекомендацій щодо використання розчину для лінз, очистіть і продезінфікуйте лінзи, потім протріть і промийте свіжим розчином. Дослідження показують, що це, як і раніше, найкращий метод утримання лінз у чистоті. Якщо ви використовуєте розчин, що містить пероксид, завжди дотримуйтесь інструкцій, а також читайте попередження та інформацію про запобіжні заходи на флаконі або коробці з розчином. Не допускайте потрапляння розчину, що містить пероксид, в очі.
  5. 5. Промивайте контейнер для лінз розчином після кожного використання і залишайте його відкритим у перевернутому положенні в чистому сухому місці, доки носіть лінзи. Лікарі-офтальмологи рекомендують замінювати контейнер для зберігання лінз кожні три місяці.

І, як і завжди, Ваш лікар-офтальмолог є найкращим джерелом інформації та допомоги. Завжди дотримуйтесь інструкцій лікаря, а також вказівок на вкладці до лінз, контейнера для лінз та упаковки розчину для лінз. Все це допоможе вам підтримувати найкращий стан лінз та здоров'я очей. Пам’ятай те, що лише правильний догляд та використання контактних лінз зроблять корекцію зору безпечною та не нашкодять Вашим очам!