Проблеми із зором не пов'язані з віком, окуляри можуть знадобитися і дитині, і дорослому. Розповідаємо, що краще – окуляри чи лінзи, які плюси та мінуси є у кожного варіанта та на що звернути увагу при виборі.

Окуляри для корекції зору.

Рекомендовані для постійного носіння, а також підходять людям, які не мають серйозних проблем із зором, які потребують тривалої корекції. Наприклад, якщо оптика потрібна лише під час читання або за кермом автомобіля. Серед їх переваг можна виділити:

  1. 1. Практичне використання. Вони завжди під рукою, у футлярі, на вашому робочому столі. Достатньо відкрити футляр, дістати окуляри та насолодитися чіткою картинкою навколишнього світу.
  1. 2. Відсутність контакту зі слизовою оболонкою. Окуляри не торкаються ока, тому не можуть занести інфекцію, спричинити офтальмологічні захворювання, завдати дискомфорту.
  2. 3. Довго служать. Окуляри не потрібно часто міняти. Купувати нову модель доведеться лише у разі поломки або втрати старої оправи, адже навіть за сильного погіршення зору можна просто змінити лінзи.
  3. 4. Простий догляд. Достатньо придбати серветку без ворсу та футляр. Серветкою потрібно протирати лінзи при кожному використанні окулярів, у футлярі оптика захищена від подряпин.

Незважаючи на значні переваги окуляри для корекції зору мають також мінуси:

  1. 1. Їх бачать усі. Деякі не хочуть, щоб люди помітили їхню проблему із зором чи соромляться носити окуляри, особливо молодь.
  1. 2. Обмежене поле зору. Ви не зможете бачити світ цілком чітким. Бічні зони залишаться розмитими.
  2. 3. Дискомфорт під час фізичного навантаження. Окуляри заважають займатися активними видами спорту, оскільки постійно спадають чи підстрибують. Плавати у них теж не вийде. А ще складно займатись лижами, підводними плаванням та іншими видами спорту, де використовується маска.
  3. 4. Дискомфорт у погану погоду. Носити окуляри у дощ чи сильний сніг некомфортно. Краплі потрапляють на скло і знижують видимість. У теплому приміщенні або при вживанні гарячого напою окуляри можуть запітніти.

У деяких випадках носіння окулярів протипоказане за медичними показаннями. Тоді корекції зору вибирають контактні лінзи. При використанні не повинно бути дискомфорту, перевтомлюваності очей, розфокусування. В іншому випадку потрібно відвідати лікаря, тому що висока ймовірність, що рецепт на окуляри виписаний не зовсім правильно.

Контактні лінзи для корекції зору.

Лінзи зручніші в носінні і зовсім непомітні. З ними дитину не дратуватимуть однолітки, ви не комплексуватимете через недостатню гостроту зору. Контактні лінзи мають такі переваги:

  1. 1. Зручність. На ясність зору не впливають погодні умови, в деяких навіть можна плавати під водою. Вироби не заважають займатися активними видами спорту, користуватися фото- та відеокамерою. Їх можна носити із сонцезахисними окулярами, лижною маскою та іншими аксесуарами.
  1. 2. Низька ймовірність пошкоджень: не розіб'ються і не подряпаються. Хоча за неакуратного поводження їх можна порвати.
  2. 3. Функціональність. Крім корекції зору з допомогою можна змінювати колір очей.

Якщо ж говорити про недоліки контактних лінз, то можна видіти наступне:

  1. 1. Висока ціна. Контактні лінзи потребують заміни. Існують вироби-одноденки, які потрібно міняти щодня; лінзи із двотижневою заміною; з періодом носіння в один місяць і т. д. Відповідно вам доведеться з різною періодичністю заглядати в салон оптики за новою парою. Усереднена вартість приблизно однакова всім варіантів.
  1. 2. Особливий догляд. Для лінз вам знадобляться розчин та контейнер. Вироби потрібно брати тільки чистими руками, витертими досуха, акуратно класти в контейнер і заливати рідиною. Контактні лінзи зберігаються лише в такий спосіб.

Отже, як окуляри, так і контактні лінзи мають свої переваги та недоліки, тому, щоб зробити правильний вибір, почніть з походу до офтальмолога. Лікар визначить протипоказання, параметри вашого зору та порекомендує корекцію. Після цього варто раз на півроку-рік проходити перевірку зору, щоб відстежувати динаміку та коригувати оптику за потреби.