Сьогодні існує безліч різноманітних захворювань очей і всі вони потребують вчасного лікування. Як правило, поширені захворювання очей можна розділити за основними симптомами з боку очей, що спрощує їх класифікацію та складання конкретних рекомендацій.

Які основні симптоми очних захворювань, що варто знати?

Почервоніння та подразнення очей. Ці симптоми виникають виникають з багатьох причин, до яких, зокрема, належать інфекція, запалення, алергія, пошкодження кровоносних судин та травма. Якщо білкова оболонка ока виглядає червоною або рожевою, у вас може бути:

Кон'юнктивіт. Якщо почервоніння виникло внаслідок будь-якої форми кон'юнктивіту, то у вас одночасно виникнуть і такі симптоми, як свербіж, печіння або поколювання, набряк або сльозотеча або поєднання перерахованих вище симптомів.

Прояви алергії на очах. Алергія може бути сезонною, або може розвинутись, коли в око потрапляє якийсь подразник, наприклад, пил або дим. Симптоми включають свербіння в очах і почервоніння, сльозотечу та опухлі очі. Те, наскільки сильною буде реакція очей, залежить від пори року та типу рослин у вашій місцевості.

Пошкоджена кровоносна судина. Коли це відбувається, око стає яскраво-червоним від крові, що протікає під прозорою кон'юнктивою, яка покриває склеру. Для безпеки слід проконсультуватися з офтальмологом, щоб переконатися у відсутності серйозної причини пошкодження судини.

Травма ока. Після удару в око, безумовно, може з'явитися почервоніння, поряд із болем та нечітким зором. За винятком випадків легкого удару важливо, щоб офтальмолог негайно оглянув травму ока.

Свербіння очей. Свербіння в очах практично завжди викликане проявами алергії. Можна використовувати холодні компреси або охолодні пакети, які допоможуть полегшити відчуття свербіння .Хоча свербіння в очах не є невідкладним станом, вам може знадобитися консультація офтальмолога з приводу лікування або отримання рецепту. Якщо у вас почервонілі, запалені повіки паралельно із свербінням, то у вас може бути блефарит . Обов'язково завітайте до офтальмолога, щоб визначити причину та призначити відповідне лікування.

Нечіткий зір. Якщо у вас з’явилося відчуття нечіткого зору, що довго не проходить, то зверніться за допомогою до офтальмолога. Якщо в одному оці з’явився нечіткий зір або різке потемніння, ніби перед очима з'явилася темна завіса, то ці симптоми можуть вказувати на відшарування сітківки чи навіть інсульт. Якщо ж у вас виник незначний нечіткий зір, який з'являється, то проходить, то це може бути пов'язане зі втомою, сухістю очей або напруга очей.

Печіння в очах. Таке явище може бути спричинене алергією, сухістю, втомою, навантаженням на зір (наприклад, при роботі за комп'ютером) або поєднанням перерахованих вище факторів. Як правило, відчуття печіння не є невідкладним станом, але якщо воно не минає, то вам необхідно звернутися до офтальмолога.

Біль в очах. Постійний біль в очах, особливо при русі очей чи легкому натисканні на очі, іноді може вказувати на запалення деяких внутрішніх частин ока. Іноді дискомфорт може бути викликаний сухістю очей або ж свідчити про розвиток увеїту.

Чорні точки, спалахи та плаваючі «мушки» в очах. З віком склоподібне тіло розріджується, і такі ниткоподібні волокна і структури різної форми вільніше переміщуються усередині склоподібного тіла, через що вони стають помітнішими. Крім того, склоподібне тіло може відокремитися або від'єднатися від сітківки, створюючи додаткові плаваючі «мушки» в очах. Але деякі плаваючі «мушки» в очах, особливо якщо вони супроводжуються спалахами світла, можуть вказувати на серйозні процеси, що відбуваються всередині, які можуть призвести до відшарування сітківки.

Отже, очні захворювання мають безліч характерних симптомів і для вчасного виявлення захворювання слід звертатися до лікаря-офтальмолога при перших проявах симптомів. Адже лише лікар зможе визначити причину виникнення таких симптомів та підібрати ефективне лікування. Звернутися на консультацію до офтальмолога Ви можете в Центр зору AstraVisus, у нас працюють лише висококваліфіковані фахівці, тому Ваш зір точно в безпеці.