З порушеннями зору стикається величезна кількість людей і неможливість чітко бачити все навколо вимагає вирішення цієї проблеми. Найпростішим та найбільш поширеним засобом для корекції порушень зору є саме окуляри. Вони не вимагають особливого догляду, практично не мають протипоказань та є найбільш вигідними у фінансовому плані. Така популярність даного засобу й стала причиною для виникнення безлічі міфів, які можуть викликати занепокоєння та небажання коригувати зір.

Які міфи про окуляри є найбільш поширеними?

Насправді міфів про окуляри для корекції зору є десятки, однак до найбільш поширених можна віднести наступні:

  1. 1. Носіння окулярів може призвести до погіршення зору. Це один із найпоширеніших міфів. Окуляри відповідають за правильне фокусування світла на сітківці ока, завдяки цьому картинка стає чіткою. Не дивно, що якщо зняти окуляри, картинка знову перетвориться на розмиту, як і було до того, як ви їх одягнули. Факт такого перетворення може сприйматися як зниження рівня якості зору. Люди, які зіткнулися з проблемами зору, які страждають довгий час і не носять окуляри, все одно збільшують показники "мінуса" та "плюсу", бо справа тут зовсім не в окулярах. Цілком даремно наражати себе стражданням і поневірянням не використовуючи окуляри, якщо насправді вони потребують.
  2. 2. Якщо неправильно підібрати коригувальні властивості окулярів, то можна зіпсувати очі та зір. Це помилка. Дія окулярів - це фокусування променів світла. З анатомічного погляду ніяка небезпека очам не загрожує. Можлива поява втоми та дискомфорту, може почати боліти голова, але всі ці симптоми проходять, як тільки ви знімете окуляри. Наприклад, ви страждаєте на короткозорість, але вона не погіршиться від носіння неправильно підібраних окулярів, проте перераховані вище симптоми з'явитися можуть.
  3. 3. До окулярів можна звикнути, а без них потім буде складно. Звичка може виникнути до того, що ви бачите чіткі картинки. Окуляри не мають негативного впливу на очі. Якщо зняти окуляри, то зір буде таким, як і раніше, але ви матимете уявлення про те, як можна добре бачити з корекцією.
  4. 4. Вибір потрібно робити на користь тих окулярів, які слабші, щоб короткозорість не прогресувала. Велика кількість наукових досліджень підтверджують, що забезпечивши правильну повну або майже повну корекцію короткозорості, астигматизму, можна перешкодити ризику косоокості, амбліопії, а також зменшити швидкість прогресування міопії. Сенс у неповній корекції є у ​​випадках з маленькими дітьми, але по досягненню ними шкільного віку потрібно забезпечити повну корекцію. У випадках із дорослими людьми вдаватися до неповної корекції безглуздо.
  5. 5. Головний біль – ознака необхідності купівлі окулярів. Такий міф, хоч як смішно він звучав, також зустрічається досить часто. Насправді біль голови може бути симптомом, що супроводжує погіршення зору. Однак якщо у вас є тільки головний біль, варто звернутися до інших методів боротьби з нею – окуляри тут не допоможуть
  6. 6. Вибір очок постійний. Поширена помилка полягає в тому, що вибравши окуляри один раз, ви носитимете їх протягом усього життя. Зір може змінюватися, отже, і окуляри рано чи пізно можуть почати доставляти вам дискомфорт. У такій ситуації дуже важливо вчасно розпізнати цей дискомфорт і звернутися до фахівця за коригуванням параметрів окулярів.

Щоб правильно підібрати окуляри для корекції зору та спростувати усі міфи звертайтеся на консультацію до лікаря-офтальмолога в Центр зору AstraVisus. Наші висококваліфіковані фахівці не лише проведуть діагностику Вашого зору та підберуть необхідні окуляри для наявних порушень, а й дадуть відповідь на всі Ваші запитання та розвіють усі міфи, щоб Ви мали можливість чітко бачити світ без жодних переживань.