Зміна іміджу – це завжди гарна ідея. Реалізувати свій задум можна стандартним способом, заміна стрижки, новий одяг, аксесуари і так далі, а можна і «приміряти» новий колір очей. У цьому Вам допоможуть кольорові контактні лінзи, однак не кожен готовий їх носити через безліч міфів, що створюють недовіру.

Найпоширеніші міфи про кольорові лінзи.

Навколо кольорових контактних лінз уже давно існує безліч різноманітних міфів, що насторожують людей. Найпоширенішими міфами є:

  1. 1. Кольорові лінзи шкідливі для очей.

Самі собою кольорові лінзи не несуть жодної шкоди для очей. Вони можуть бути небезпечними лише у разі застосування неякісних матеріалів при їх виробництві, виборі сумнівного магазину для покупки лінз, підбору лінз без консультації офтальмолога, а також у разі недотримання режиму та правил використання лінз.

При виготовленні сучасних контактних лінз застосовуються біосумісні матеріали, які забезпечують комфортне носіння лінз при зіткненні з поверхнею ока. У кольорових лінзах барвник розташовується у середній частині лінзи і навіть не контактує з тканинами ока.

Також сучасні матеріали, що використовуються для виробництва лінз, відрізняються достатнім рівнем пропускання кисню до ока. Менше пропускну здатність мають кольорові лінзи, оскільки барвник у таких лінзах є перешкодою для надходження кисню. Внаслідок цієї особливості кольорових лінз, необхідно суворо дотримуватись режиму їх носіння і знімати через 6 – максимум 8 годин використання, а також не лягати в них спати.

Отже, при дотриманні інструкцій та рекомендацій кольорові лінзи абсолютно безпечні для очей.

  1. 2. Кольорові лінзи - це лише розвага.

Кольорові лінзи призначені не лише для вечірок чи фотосесій, коли хочеться змінити колір своїх очей. Вони є незамінними при різних дефектах очей - наприклад, при наявності більма або корекції райдужної оболонки ока. Останнім часом фахівці також працюють над виготовленням кольорових лінз, здатних коригувати дальтонізм.

Звичайно, найчастіше до кольорових лінз відносяться як модний аксесуар, так як їх можуть носити і люди з гарним зором. Тим не менш, не варто забувати, що лінзи відносяться до товарів медичного призначення та необхідно консультуватися з офтальмологом перед їх придбанням.

  1. 3. Кольорові лінзи можна носити без консультації лікаря.

Це один із найпоширеніших міфів, пов'язаний з тим, що кольорові лінзи без діоптрій можуть носити і люди з гарним зором. Але слід пам'ятати, що кольорові лінзи, як і звичайні лінзи, вимагають відповідного догляду і перед їх придбанням слід проконсультуватися з лікарем-офтальмологом. Лікар допоможе вибрати лінзи, що підходять саме Вам, виходячи з особливостей Вашого зору та будови очей. Кольорові лінзи слід купувати за рецептом, виданим оптометристом або офтальмологом.

  1. 4. Кольорові контактні лінзи змінюють сприйняття кольору.

При носінні кольорових лінз Ваше сприйняття кольору не змінюється. Виняток становлять тільки лінзи відтінків, які можуть не мати отвори для зіниці. Внаслідок цього, відтінкові лінзи можуть трохи змінювати сприйняття кольору, але Ви швидко звикніть до цього, оскільки такі зміна сприйняття кольору вкрай незначно.

При цьому кольорові лінзи завжди виробляються з отвором зіниці. Ваше сприйняття кольору в кольорових лінзах може змінитися тільки в одному випадку - в темний час доби або при тьмяному освітленні. У умовах зіниця розширюється і кольорова частина лінзи може бути помітна. Однак, така зміна сприйняття кольору спостерігається дуже рідко і визначається індивідуальними особливостями.