Епісклерит є відносно поширеною доброякісною причиною почервоніння очей внаслідок запалення епісклеральної тканини.

Епісклера є тонкою плівкою, яка знаходиться між склерою (білковою оболонкою ока) та кон’юнктивою. Вона містить у собі багато судин, тому ураження епісклери супроводжується характерним почервонінням ока.

Існує дві форми цього захворювання: вузловий і простий епісклерит. Перший характеризується обмеженою площею запаленої епісклери, яка підвищується відносно інших тканин (у вигляді локального вузлика). При простому епісклериті можна побачити скупчення судин при відсутності такого вузлика.

Причини епісклеритів:

  1. Більшість випадків є ідіопатичними, тобто не мають причини.
  2. Близько третини пацієнтів мають системні захворювання (ревматоїдний артрит, хвороба Крона, виразковий коліт, системний червоний вовчак, реактивний артрит, хвороба Бехчета тощо), деякі дерматологічні хвороби (псоріаз), розлади метаболізму (подагра) та атопію.
  3. Також до епісклеритів схильні люди, які мають деякі злоякісні новоутворення (наприклад, лімфому Ходжкіна).
  4. Сторонні тіла та хімічні опіки очей можуть провокувати розвиток захворювання.
  5. Інфекційні агенти теж можуть викликати ураження епісклери.

Як бачимо, причини дуже різноманітні, тому важливо знати наявність хронічних хвороб у пацієнта та обстежити його при підозрі на такі.

Клінічні особливості:

На епісклерит страждають в більшості пацієнти молодого віку, від 20 до 50 років. У хворих спостерігається гостре або поступове виникнення симптомів.

При простій формі епізод зазвичай досягає максимуму приблизно через 12 годин, а потім повільно зникає протягом наступних 2-3 днів. Він має тенденцію повторюватися в одному і тому ж оці або обох очах одночасно; з часом напади стають рідшими і з роками повністю зникають.

При вузликовому епісклериті почервоніння зазвичай відзначається, коли пацієнт прокидається вранці. Протягом наступних кількох днів почервоніння збільшується, зазвичай викликаючи більший дискомфорт, і приймає вузликовий вигляд.

Симптоми:

  1. Пацієнт скаржиться на поступове або раптове виникнення обширного чи локального почервоніння ока (як привило, одного).
  2. Можливі дискомфорт, світлобоязнь, біль в ділянці ураження.

Лікування:

Як правило, епісклерити проходять самостійно. Однак може призначатися симптоматичне лікування при значному болю чи дискомфорті. До таких препаратів належать:

1)      Штучні замінники сльози;

2)      Нестероїдні або стероїдні протизапальні засоби місцево (у вигляді крапель) або загально (у формі таблеток).

Також важливо визначити причину виникнення епісклериту (якщо вона є), щоб призначити лікування, спрямоване на основне захворювання.

Більшість ізольованих епізодів епісклериту повністю проходять протягом 2-3 тижнів. Ті випадки, які пов'язані із системними захворюваннями, можуть набувати більш тривалого перебігу з множинними рецидивами. Прогноз в більшості сприятливий.

ОЛЕНА КАЛЬЧУК, лікар-офтальмолог

Стаття підготовлена на основі матеріалу з сайту EyeWiki (https://eyewiki.org/Episcleritis)