Кожна людина хоча б раз в житті стикалася із больовими відчуттями в очах, що появляється під впливом різних факторів та, зазвичай, швидко проходить. Однак іноді біль в очах виникає дуже різко та має сильні прояви, що може мати значну небезпеку для зорової системи.

Основні причини виникнення сильного болю в очах.

Біль в очах може бути викликана багатьма станами чи подразниками. Якщо ви відчуваєте гострий біль, який не проходить після промивання за допомогою сольового розчину, необхідно пройти огляд офтальмолога.

1. Стороннє тіло в оці – одна з найчастіших причин гострого болю в очах. Зазвичай це відбувається при попаданні пилу, бруду чи іншого стороннього тіла. Якщо вам здається, що в очі щось потрапило, слід спробувати промити його сольовим розчином або водою. Якщо ви все ще відчуваєте гострий біль, необхідно звернутися до офтальмолога. Можлива поява подряпини на рогівці, яку необхідно оглянути. Якщо в око потрапив гострий предмет, який все ще знаходиться в оці, не виймайте його, а негайно зверніться за медичною допомогою.

2. Сильний головний біль може вплинути на стан очей. Як правило, такий біль відчувається в одній частині голови та триває від 15 хвилин до 3 годин. Симптоми можуть включати почервоніння очей, розпухлі очі чи повіки, сльозотечу та сильний біль в очах. Лікування, як правило, включає ліки від головного болю або для її профілактики.

3. Проблема із використанням контактних лінз. Якщо ви носите контактні лінзи, біль в очах може бути пов'язаний саме з цим. Якщо ви помітили помутніння зору, можливо, лінза перемістилася в оці або згорнулася. Якщо дивлячись у дзеркало, ви бачите лінзу, помийте руки та дістаньте її. Якщо ви її не бачите, промийте око сольовим розчином і обертайте очима, доки лінза не переміститься належним чином.

4. Увеїт. Сюди ж належить група інфекційних захворювань судинної оболонки очного яблука. Увеїт найчастіше викликаний такими причинами як аутоімунні порушення, травма очей, попадання токсинів у око та різноманітні інфекції. Увеїт діагностується під час огляду офтальмологом, після чого призначається лікування. Лікар може призначити такі медикаменти як очні краплі з протизапальним препаратом та інші необхідні засоби.

5. Глаукома. Це захворювання, що ушкоджує зоровий нерв ока. Гострий напад глаукоми відноситься до станів, коли медична допомога має бути негайно, оскільки результатом може стати сліпота, що настає протягом кількох днів. Якщо ви спостерігаєте у себе такі симптоми, негайно зверніться до лікаря: сильний біль в очах, порушення зору, замутнений зір, блювота та головні болі.

Як правило, біль в очах легко піддається лікуванню за допомогою медикаментозних засобів, важливо лише вчасно звернутися до лікаря-офтальмолога, щоб отримати кваліфіковану допомогу. Якщо ж Ви займатиметеся самолікуванням, то зможете лише погіршити ситуацію та викликати розвиток ускладнень.

Щоб зберегти свій зір, при появі больових відчуттів в очах одразу ж звертайтеся в Центр зору AstraVisus. Наші висококваліфіковані лікарі-офтальмологи проведуть необхідну діагностику зорової системи та підберуть необхідне лікування, щоб зберегти Ваш зір!