Світлобоязнь – це хвороблива реакція на світло, для якої характерні печіння або різь в очах, сльозотеча або інший дискомфорт, спричинені природним або штучним світлом. У важких випадках неприємні відчуття можуть виникати навіть якщо освітлення не дуже яскраве.

Усі хоч іноді відчувають дискомфорт від яскравого сонця або при виході з темного приміщення. Спочатку можна жмуритися, погано розрізняти предмети, очі можуть сльозитися. Це нормальна реакція: варто проморгатися або просто почекати, і яскраве світло більше не викликатиме дискомфорт. У цих випадках не варто перейматися своїм здоров'ям і підбирати лікування.

Світлобоязнь – це патологічний стан, з ним не можна спокійно перебувати у світлому приміщенні, очі не зможуть адаптуватись і за кілька хвилин. Дискомфорт може виникати не лише від сонця, а й від штучного світла.

Варто уточнити, що світлобоязнь – це не самостійна хвороба, а симптом інших захворювань очей чи нервової системи. Тому не варто її ігнорувати, важливо зайнятися лікуванням, щоб уникнути серйозних проблем зі здоров'ям.

Основні причини появи дискомфорту в очах при яскравому світлі.

Чутливість до світла може бути тимчасовою, спровокованою зовнішніми причинами, травмою очей та іншими факторами. А може бути постійною, наприклад, пов'язаною з особливостями будови ока. Серед основних причин, які провокують розвиток світлобоязні можна виділити:

1. Механічне пошкодження тканин ока. Особливість захворювання в тому випадку в тому, що чутливість до світла характерна тільки для травмованого ока, а здоровий спокійно сприймає світло. Додатковим симптомом частина стає біль у оці, головний біль, сльозотеча, почервоніння, зниження гостроти зору.

2. Прийом медичних препаратів. Світлочутливість може виникнути як побічний ефект від прийому препарату, не пов'язаного з органом зору, або може бути пов'язана безпосередньо з дією очних препаратів. В обох випадках зазвичай достатньо відмовитись від застосування ліків.

3. Робота за комп'ютером, тривалий перегляд телевізора, перевтома. Постійна напруга позначається на стані тканин, а це, своєю чергою, провокує різні реакції. Про перевтому говорять також синдром сухого ока, біль в очах, пелена перед очима, сльозотеча, зниження гостроти зору.

4. Робота у темному приміщенні. В цьому випадку очі звикають до недостатньої освітленості і не можуть сприймати яскраве світло.

5. Робота в приміщенні із сухим повітрям. Так буває, якщо в кімнаті встановлено кондиціонер. Основний симптом у цьому випадку – відчуття піску в очах, а причина світлобоязні – синдром сухого ока.

6. Вроджені патології. Порушення у сприйнятті світла можуть зустрічатися у альбіносів або при аномаліях розвитку очного яблука. Також відомо, що очі зеленого кольору чутливіші до світла через низьку концентрацію меланіну, що захищає від УФ-променів.

7. Офтальмологічні захворювання. Це може бути запалення рогівки, запалення судинної оболонки, запалення райдужної оболонки ока, запалення рогівки та кон'юнктиви, алергічний кон'юнктивіт та інші. Супутніми симптомами можуть бути сльозотеча, біль в очах, почервоніння, різь в очах, порушення гостроти зору, а іноді навіть підвищена температура тіла, головний біль.

8. Неправильно підібрані окуляри або контактні лінзи. Це може призвести до перенапруги очей та зниження гостроти зору.

9. Нестача вітамінів та мікроелементів в організмі, особливо вітаміну В2 та магнію.

Отже, причин появи чутливості до яскравого світла є безліч і ігнорувати цей дискомфорт не варто. При появі світлобоязні звертайтеся на консультацію до кваліфікованих лікарів-офтальмологів в Центр зору AstraVisus, наші фахівці визначать причину появи дискомфорту та при необхідності підберуть ефективне лікування.