Людське око розрізняє безліч кольорів, близько семи мільйонів. Проте є люди, які бачать світ у чорних та білих тонах. У таких людей порушена здатність правильно сприймати кольори, таке порушення називають дальтонізмом.

Дальтонізм – це порушення зору, яке, у більшості випадків, є спадковим і проявляється зниженням або повною відсутністю здатності розрізняти кольори. Це порушення суттєво ускладнює людям життя, наприклад, людина може переходити дорогу на червоне світло світлофора. Як і будь-яке порушення, дальтонізм має причини свого прояву.

Причини та симптоми прояву дальтонізму.

У випадку спадкового дальтонізму причиною є те, що хтось із батьків має це порушення. Також причиною може бути дефект гена у Х-хромосомі. Оскільки цей ген рецесивний, то він пригнічується здоровим геном, за його наявності. Якщо здоровий ген відсутній, виникає порушення сприйняття кольорів.

Набутий дальтонізм зустрічається досить рідко і серед причин, які провокують його появу, виділяють такі:

  1. 1. Вікова зміна сітківки ока, а саме помутніння кришталика.
  2. 2. Травми очей, які спричинили пошкодження сітківки ока чи зорового нерва.
  3. 3. Отруєння деякими медикаментозними препаратами, алергічні реакції організму.
  4. 4. Інсульти та інфаркти.
  5. 5. Черепно-мозкова травма чи перенесення вірусних інфекцій.

Дальтонізм частіше проявляється в чоловіків. Серед жінок лише 1% не розрізняють кольори, в той час, як серед чоловіків 8% мають цю проблему.

Єдиним яскравим симптомом дальтонізму є неможливість розрізняти один чи більше основних кольорів. Виявити цей симптом у ранньому віці дуже складно, адже дитина ще не розрізняє кольори, тому не може їх охарактеризувати. Також це порушення ніяк не впливає на порушення гостроти зору і чіткість зображення поблизу чи вдалі.

У сітківці ока є спеціальні клітини – колбочки, які відповідають за сприйняття кольорів. Вони поділяються на три типи, кожен з яких відповідає за сприйняття окремого світлового спектру – синього, червоного та зеленого. Це основні кольори, а при їх змішуванні можна отримати будь-який інший відтінок. Залежно від особливостей порушення тих чи інших колбочок виділяють різні типи дальтонізму.

Основні типи дальтонізму та їх діагностика.

  1. 1. Аномальне сприйняття одного з трьох основних кольорів. Це найпоширеніший тип, який ділиться та три підтипи:
  • Протаномалія – зниження сприйняття червоного кольору.
  • Дейтераномалія – зниження сприйняття зеленого пігменту, є найбільш поширеним.
  • Тританомалія – порушення сприйняття синього кольору.
  1. 2. Повне несприйняття одного кольору. Оскільки цей колір є у складі інших кольорів, то їх сприйняття також частково змінюється.
  2. 3. Монохроматизм – дуже рідкісний дефект колірного зору. При цьому порушенні людина сприймає лише один з трьох основних кольорів.
  3. 4. Ахромазія – це нездатність розрізняти усі кольори, повна колірна сліпота. Людина бачить світ лише у чорних та білих кольорах.

Щоб діагностувати порушення сприйняття кольорів, лікарі-офтальмологи використовують різні методи:

  1. 1. Людині показують різні кольорові картинки. Орієнтуючись на відповіді, фахівець може визначити який саме тип дальтонізму проявляється в людини.
  2. 2. Електроретинографія – це більш ефективний метод діагностики. Дозволяє оцінити електричну активність сітківки та окремих її колбочок. При цьому в очі світять червоним, синім або зеленим світлом, що дозволяє вияснити в яких саме колбочках низька активність.

Вчені стверджують, що вилікувати дальтонізм неможливо, тому доведеться адаптуватися до життя із цим порушенням. Єдиним правильним рішенням є окуляри або лінзи для корекції дальтонізму, які дозволяють значно покращити життя.