Погіршення сутінкового зору - це одна з найпоширеніших проблем старіючих очей. Але чому це відбувається?

1️⃣Менша зіниця: райдужка (колір ваших очей) має м’язи, які контролюють розмір зіниці. Райдужка стає слабшою і менш чутливою з віком. Менша зіниця означає, що менше світла може потрапляти в очі. Ви не помічаєте різниці в денний час, але при слабкому освітленні або темряві менша зіниця має ефект, який можна порівняти з сонцезахисними окулярами.
2️⃣Катаракта: природній кришталик  з часом стає менш прозорим і пропускає менше світла крізь себе. Основні симптоми: затуманення зору і наявність відблисків, погіршення сутінкового зору
3️⃣Менше паличок: світло, що потрапляє на клітини фоторецепторів сітківки, запускає біохімічні зміни в тих клітинах, які посилають сигнали по зоровому нерву в мозок і обробляються як зображення. Існує два типи фоторецепторів: колбочки та палички. Палички мають вирішальне значення для доброго нічного зору.
4️⃣Повільніша темнова адаптація: це здатність бачити в темряві після впливу яскравого світла і зазвичай вона потребує більше часу для старших очей. Наявність меншої кількості паличок може сприяти виникненню проблеми, і, швидше за все, це пов'язано з родопсином, чутливим до світла пігментом в клітинах паличок, який не відновлюється так швидко у старішому оці.

Існує багато захворювань очей, які також можуть викликати ці симптоми, тому важливим є огляд лікаря-офтальмолога.

Крупеня Юлія Олегівна